Goranci kod zamenika premijera i ministra Unutrašnjih poslova Srbije

02.07.10. - Povodom sve učestalijih problema sa kojima se Goranci u Srbiji susreću, delegacija Goranaca, u sastavu Dr Skender Destani, Uzair Alija, Behadin Ahmetović, predvođena predsednikom Građanske inicijative Goranaca, mr Orhanom Dragašem, posetila je zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića. Na sastanku su izloženi problemi sa kojima se Goranci svakodnevno susreću, kao što su paljenje goranskih radnji I kuća u Srbiji, diskriminacija Goranaca po školama i slično, a kao najveći problem delegacija Goranaca je navela korupciju pri izdavanju izvoda iz matičnih knjiga Gorancima. Naime, u Kruševcu, gde se nalaze matične knjige za opštinu Gora, potrebno je izdvojiti od 100 do 200 eura da bi dobili ono što vam pripada, potvrdu da ste rođeni i živi!


Ministar Dačić je obećao Gorancima da će hitno naložiti istragu oko korupcije pri izdavanju dokumenata i rekao da će učiniti sve da se matične knjige za Gorance prebace iz Kruševca za Beograd, i time pojednostavi Gorancima ostvarivanje svojih osnovnih ljudskih prava. Na sastanku je ministar unutrašnjih poslova pozvao Gorance da se prijavljuju i konkurišu za policijsku službu, te i da na takav način doprinesu multietničnosti u policiji.


"Goranci na Kosovu imaju problema jer albanski ekstremisti veoma dobro znaju ko su Goranci, a u centralnoj Srbiji imamo problema jer naši sugrađani ne znaju ko su Goranci" -sublimirao je suštinu problema predsednik Građanske inicijative Goranaca, mr Orhan Dragaš.